The use of tablets in construction

Sorry, this content is only available in Dutch. If you would like to know more about this article, feel free to reach out to.

Een onderaannemer met een tablet op de bouwplaats is een steeds meer voorkomend beeld. Dit beeld bevestigd de groei van de tablet in de bouw. Tevens is in veel bouw gerelateerde blogs terug te lezen dat men erg positief is over dit gegeven. ICT is de sleutel tot duurzaam succes in de bouwsector.

Eigenlijk gaat het niet om de tablets op zich, maar om de uitwisseling van juiste, actuele en relevante informatie met de bouwplaats. En een tablet die toegang geeft tot relevante informatie zoals plattegronden of een 3D-model blijkt dat uitstekend te kunnen facailiteren.

Wanneer een klus op de bouw is geklaard, is het voor een uitvoerder nu nog best lastig om informatie hierover terug te koppelen. Stel, hij komt een fout tegen in het plafond van een hotelkamer. Dan moet hij met pen en papier aantekeningen maken op de tekening en in zijn notitieblokje en een foto maken. Terug in de keet werkt hij deze aantekeningen uit, koppelt deze aan de juiste locatie en foto en zoekt uit welke onderaannemer er verantwoordelijk voor is. Een werkwijze met veel tussenstappen, waarbij best eens wat informatie verloren kan gaan.

Technologie groeit gelukkig met ons mee om bovenstaande zaken te vereenvoudigen. Met een tablet krijgt een uitvoerder toegang tot de meest actuele informatie, waaronder tekeningen en eventueel een 3D-model. Als het werk is uitgevoerd, kan de uitvoerder vervolgens met zijn tablet naar de desbetreffende locatie gaan en aan de hand van een checklist het resultaat controleren. Als alles klopt, kan hij het resultaat meteen accorderen. Zijn er onvolkomenheden, dan maakt hij met zijn tablet een foto en koppelt hij deze met zijn opmerkingen op de juist locatie aan de tekening. Dit alles is uiteraard ook zonder internetverbinding mogelijk.

Uit een onderzoek van de TU Delft blijkt, dat het gebruik van een tablet op de bouw tot zo’n 9,6 uur per week bespaard. Wij van Pro4all kunnen dit gegeven alleen maar beamen. Wij maken het dan ook graag voor u mogelijk om ook tot bijna 10 uur te kunnen besparen door aan de slag te gaan met een tablet!

Bron: bouwkennisblog.nl

DocstreamSnagstream